30 Temmuz 2016 Cumartesi

Ev Yapımı Ekmek

Malzemeler:
  • 250 gr. (yaklaşık 2 tam dolu SB) tam buğday unu (üzerine ve tepsiye sermek için biraz da ekstra)
  • 100 gr. (yarım SB) çavdar unu
  • 50 gr. (yarım SB) yulaf 
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 büyük yumurta
  • 300 ml. (1.3 SB) doğal yoğurt
  • Hellim ve nane (isteğe bağlı)
Yapılışı:
  • Fırınınızı önceden 190 dereceye ısıtın. Her iki unu, yulafı ve karbonatı bir çay kaşığı tuz da ekleyerek karıştırın. Başka bir kapta yumurta ve yoğurdu karıştırın. Daha sonra bir çatal yardımıyla yumurta ve yoğurt karışımını unlu karışıma ekleyin ve karıştırın. Şekil almaya başladığında ellerinizi hafifçe unlayıp karışımı pazı haline getirin. (Eklemek isterseniz bu aşamada rendelenmiş hellim ve kuru nane ekleyebilirsiniz.)
  • Kullanacağınız fırın tepsisine biraz un serpin. Pazı haline getirdiğiniz hamuru tepsiye alıp pazının üstüne de biraz un serpin. Hamuru yaklaşık 3 cm kalınlığında olacak şekilde düz bir yuvarlak haline getirin ve üzerine çarpı şeklinde yarım cm kalınlığında çizikler açın. 
  • Ekmeğin üzeri sertleşinceye kadar (yaklaşık 40 - 45 dakika) fırında pişirin.