Soğanlı Mercimekli Bulgur Pilavı (Müceddere)
Malzemeler:
- ½ su bardağı yeşil mercimek
- 3 su bardağı su
- Tuz
- 1 su bardağı bulgur
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 2 büyük kuru soğan
- ¾ çay bardağı zeytinyağı
Üzeri için:
- 1 büyük soğan
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Yeşil mercimeği iyice yıkayın.
- Üzerine su ve tuz ekleyerek tencerenin kapağını kapatıp haşlamaya bırakın.
- Mercimek yarı pişmiş hale gelince üzerine yıkanmış pilavlık bulguru ekleyin.
- Kara biberi ekleyin.
- Kısık ateşte pilavın suyunu çekip pişmesini bekleyin. Gerekirse su ilave edin.
- Pilav pişerken ayrı bir tavada 2 kuru soğanı yemeklik doğrayın.
- 3/4 çay bardağı zeytinyağı ile kısık ateşte iyice yumuşayıp şeffaflaşana dek pişirin.
- Pişmiş pilavın üzerine soğanları dökün.
- Tencerenin kapağını kapatıp pilavın 10 dakika demlenmesini bekleyin.
- Üzeri için 1 büyük boy kuru soğanı kabaca piyazlık doğrayın.
- Tereyağı ile bu defa üzerine kapak koymadan ve başında durup karıştırmak suretiyle güzelce karamelize olana kadar kavurun.
- Demlenen pilavı yavaşça alt üst edilip servis ederken üzerine karamelize soğandan bir miktar iliştirin.