1 Nisan 2020 Çarşamba

Kıymalı Kuru Biber Dolması

Malzemeler:

İçi için:
  • Yaklaşık 15 tane kurutulmuş dolmalık biber
  • 1 adet soğan
  • 200 gram kıyma
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 kahve fincanı bulgur
  • 9-10 dal maydanoz
  • 1,5 çorba kaşığı domates-acı biber salça karışımı
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1/2 çay bardağı sıcak su
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz
Sosu için:
  • 4-5 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • Sıcak su
  • Tuz

Yapılışı:
  • İpe dizilmiş kuru biberleri sıcak su ile dolu derin bir kabın içerisinde yumuşayana kadar bekletin. Ne çok yumuşasın ne de sert olsun. 10 dk kadar beklemesi yeterli olacaktır.
  • Dolmanın harcı için; pirinç ve bulguru bol su ile yıkayıp suyunu süzün. Maydanozu ince ince kıyın. Soğanı rendeleyin.
  • Kıyma, soğan, bulgur, pirinç, maydanoz, domates-biber salçası, zeytinyağı, baharatlar ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Yarım çay bardağı kadar sıcak su ilave ederek yoğurun ki hem salçalar harca daha güzel karışsın hem de pirinç ve bulgur daha kolay pişsin.
  • İplerinden çıkardığınız ve sıcak suda yumuşattığınız kuru biberleri hazırladığınız dolma harcı ile üzerinde 1 parmak boşluk kalacak şekilde doldurun.
  • Ağız kısımlarını sıkıp içe bakacak şekilde tencereye sıra halinde dizin. Aynı işlemi tüm biberler bitene kadar tekrarlayın.
  • Dolmaların hizasına gelecek kadar su ekleyin. 
  • Tuz ve nar ekşisini de ekleyip tencerenin kapağını kapatın.
  • Kısık ateşte 30-35 dakika pişirin.