29 Ekim 2016 Cumartesi

Vejetaryen Köfte

Malzemeler:
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 1 küçük kırmızı soğan
  • 30g kuru domates (isteğe bağlı)
  • 1 yumurta
  • 150g mantar
  • 2 yemek kaşığı soya sosu
  • 1 400g Meksika fasulyesi (yıkanmış ve süzülmüş)
  • 100g kuru ekmek kırıntısı
  • Maydanoz
  • Servis için pita ekmeği
Domates sosu için:
  • 1 teneke doğranmış domates
  • 1 çay kaşığı akçaağacı şurubu (veya başka tatlandırıcı)
  • 2 yemek kaşığı domates pesto (isteğe bağlı)
  • 1 yemek kaşığı yemeklik maya (nutritional yeast)
  • Bir tutam tuz
Yapılışı:
  • Eğer kurutulmuş domates kullanıyorsanız, domatesleri kullanmadan önce 5 dakika  suda bekletin.
  • Yağı yüksek ateşte ısıtın.
  • Sarımsağı ve soğanı ince şekilde doğrayın ve tavaya ekleyin.
  • Mantarları doğrayıp soya sosuyla birlikte tavaya ekleyin.
  • Mantarlar pişerken bir yandan sosu yapın: Doğranmış domatesleri, akçaağacı şurubunu ve tuzu başka bir tavaya koyun ve arada karıştırarak orta ateşte pişirin.
  • Mantarlar olduğunda (kahverengiye döndüklerinde) köfteleri yapmaya başlayabilirsiniz.
  • Karışımı büyük bir kaba koyun. Üzerine Meksika fasulyesini, ekmek kırıntılarını, yemek mayasını ve kullanıyorsanız küçük şekilde doğradığınız kurumuş domatesleri, yumurtayı ve maydanozu ekleyin.
  • İyice karıştırın ve köfte büyüklüğünde toplar yapın. Yüksek ateşte yapışmaması için biraz yağ kullanarak pişirin.
  • Köfteler pişerken kullanıyorsanız domates pestoyu domates sosuna ekleyerek sosu hazır hale getirin.
  • Domates sosunu pita ekmeğinin içine sürüp üzerine fotoğraftaki gibi üç tane köfte koyun. Üzerine de biraz maydanoz ekleyerek servis edin.