20 Eylül 2020 Pazar

Kuru Domates Konservesi


Malzemeler (2 kavanoz konserve için):
  • Kuru domates (Yaş hali 5 kilo kadar - Kurutma tarifi aşağıda)
  • Zeytin yağı
  • 2 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
  • 1 çay kaşığı biberiye
  • 7-8 diş sarımsak
  • Tuz (domates kurutulurken tuz eklenmemişse)
  • (Baharat ve sarımsak miktarı isteğe göre ayarlanabilir.)
Yapılışı:
  1. Domatesleriniz tamamen kurumuş ve sert haldeyse önce onları bir saat kadar kaynamış suda bekletin. 
  2. Domateslerin suyunu süzüp havlu ile mümkün olduğunda kurulayın.
  3. Kavanozların dibine birazcık zeytinyağı koyun. (Bütün adımları iki şişe için de aynı anda yaparsanız malzemeleri eşit şekilde dağıtması daha kolay olur.)
  4. Daha sonra kavanozları yarıya kadar domatesle doldurun.
  5. Sarımsak dişlerini iki veya üç büyük parçaya bölüp domateslerin üzerine ekleyin.
  6. Kalan domatesleri de iki şişeye paylaştırın ve üzerine kalan sarımsakları ekleyin.
  7. Ayrı bir kapta 1 su bardağı kadar zeytin yağının içine baharatları ve gerekiyorsa tuzu ekleyin ve karıştırın.
  8. Karışımı kavanozdaki domateslerin üzerine baharatların eşit şekilde dağılmasına dikkat ederek dökün.
  9. Şişenin geri kalanını da zeytin yağı ile doldurun.
  10. Şişelerin ağzını kapatıp buzdolabında saklayın.
Domateslerin güneşte kutulması:

  1. Domatesleri yıkayıp büyüklüğüne göre 4-5 parçaya bölün.
  2. Direkt güneş alacak bir yere serdiğiniz bir örtünün üzerine domates dilimlerini tek tek dizin. Kolay dizmek ve toplamak için en alt kısmını tam kesmeden koyabilirsiniz. 
  3. Üzerine 1 su bardağı kadar kaya tuzu ekleyin.
  4. Domateslerinizin çok kurumaması için 3 gün kadar güneşte beklettikten sonra toplayabilirsiniz.
  5. Eğer tamamen kurumuşlarsa kavanozlara dizmeden önce bir saat kadar kaynamış suda bekletebilirsiniz.
Domateslerin fırında kurutulması:


Tazecik domateslerinizi güzelce yıkayın. Sap kısımlarını çıkarın. Domateslerini kağıt havlu veya temiz bir bezle kurulayın. Bu işlem kurutma açısından oldukça önemli bir aşama. Eğer domatesleri ıslak bir biçimde bırakırsanız kabukları çok yumuşar. Domatesler kendilerini bırakırlar, kurumadan sadece pişerler. Bu nedenle bu aşamaya özellikle dikkat edin.

Ardından domateslerinizi dilediğiniz boyutlarda dilimleyin. Pişirme kağıdı serili bir fırın tepsisinin üzerine aralıklı bir biçimde dizin. Bu aşamada üzerine tuz, karabiber ya da kekik ilave edebilirsiniz. Tuz olarak da kaya tuzu kullanmaya özen gösterin. Tüm domateslerin üzerine tuz gelmesine özen gösterin.

Domateslerinizi önceden ısıtılmış 110 derecelik fırına verin. Yaklaşık 3-3,5 saat kadar fırında tutun. 1 saatin sonunda domateslerinizi ters yüz edin. Bu derecede pişirmemizin sebebi domateslerin yavaş yavaş sularını bırakarak kuruması. Domateslerinizin daha hızlı kurumasını isterseniz ince şekilde doğrayın ve iç kısımlarını da çıkarın. Tohumlu kısımları olmadığında daha hızlı kuruyacaklardır.